Dag 15

 

Zondag 16 september Kiev

 

Vandaag maken we een lange wandeling door Kiev waarbij we de vele bezienswaardigheden op ons gemak kunnen bekijken. We komen langs enkele kathedralen, kloosters, maar ook lokale marktjes. Bezienswaardigheden heeft Kiev volop, het is een ruim opgezette stad met veel imposante gebouwen en brede wegen. Op sommige van die wegen wordt flink doorgereden, dus het is oppassen met oversteken. Een probleem hoeft dat niet te zijn, want overal waar flink doorgereden wordt, zijn voetgangerstunnels aanwezig waardoor je veilig naar de overkant kunt. Even buiten het centrum lopen we door een wijk waarin stratenlang de gebouwen net zijn gerenoveerd, en ook veel nieuwbouw in oude stijl is neergezet. Alles staat nog leeg, maar ziet er prachtig uit. Voor de liefhebbers, ik heb een foto gemaakt van het adres van de website waar de huizen te koop of te huur worden aangeboden. Dit voor het geval wanneer u voornemens mocht zijn een dergelijk optrekje aan te schaffen.

Ondanks dat het vandaag zondag is, zien we vele bruidsparen foto’s maken. De één nog imposanter dan de andere, zich verplaatsend in verlengde limousines. We zien onder meer een tot limousine verlengde Hummer. Wanneer de bruiden op hun hoge hakjes een straat met kasseien moeten oversteken, wordt er snel even van schoeisel gewisseld.

 

Wanneer we in de avond willen eten, stappen we nietsvermoedend ergens een restaurant binnen. We lopen meteen weer naar buiten, want de ruimte blijkt vol te hangen met sigarettenrook. Bij een volgend restaurant blijkt dit eveneens het geval te zijn, de Ukrainers zijn verstokte rokers. Ook op straat rookt bijna iedereen, waarbij je vooral de jonge dames de ene peuk na de andere ziet opsteken.

We besluiten om een Pizzarestaurant binnen te lopen.. Na het bestellen van de maaltijd wordt een gezellig achtergrondmuziekje opgezet, de mensen in de Oostbloklanden staan nu eenmaal bekend als liefhebbers van cultuur en goede muziek. Nou ja, achtergrondmuziek, een techno housebeat met het volume op 10 betreft het in dit geval.

 

Op het grote plein tegenover ons hotel is een enorm podium opgezet, waar in de avond een popconcert wordt gegeven. Het trekt veel bezoekers naar de feestelijk verlichte, en voor deze gelegenheid autovrij gemaakte brede weg. Van het concert zelf, dat voldoende volume produceert, is in ons hotel weinig te horen. Het concert wordt afgesloten met een daverend vuurwerk dat in de omgeving vele (auto)alarmen af doet gaan. Het concert is op een redelijk tijdstip afgelopen, dus last hebben we er absoluut niet van.

Hotel Ukraine, het hotel waar we overnachten is een gebouw met 14 verdiepingen, dat nog de sfeer van de voorbije communistische periode uitademt. Het is voorzien van ruime kamers, die bijna 4 meter hoog zijn. De krakende vloer en de “klassieke” badkamer, waarbij het warme water uit de rechter kranen komt, geeft het geheel een wat gedateerd karakter. Daarentegen zijn de kamers voorzien van koelkast, televisie en een prima werkende airco. Iedere kamer heeft een aansluiting voor internet, waarvoor je bij de op iedere etage aanwezige etagecheffin een patchkabeltje moet ophalen. Maar daarna kun je vervolgens gratis en met hoge snelheid het internet op. Het hotel wordt bevolkt door toeristen, zakenlieden en ander volk In de avond kwamen we twee opgedirkte wannebee Paris Hiltons tegen, die beide druk telefonerend en iedereen hautain passerend, naar buiten stormen. Op weg naar een volgend feest waarschijnlijk.

Klik hier voor meer foto´s van deze dag