Dag 11 Cherson

 

Woensdag 8 september

 

Helaas regende het in de ochtend, het zonnedek van het schip moest het daardoor zonder bezoekers stellen. Men moest zich daarom verpozen met het bijwonen van één van de lezingen, een kapper- of een saunabezoek, of iets dergelijks.

In de middag komen we na de Kaukasische lunch in Kherson aan. De plaats zelf bezoeken we niet, we stappen over op kleinere schepen die ons naar een 15 kilometer verder gelegen dorp brengen. Onderweg vermaakt een zanggroep ons aan boord met vrolijke streekmuziek. Langs de oevers staan tal van datsja’s, de aanwezige bewoners zwaaien ons vrolijk toe en swingen vanaf de kant lustig mee met de muziek die ons op het schip begeleidt.

 

In het dorp worden we allervriendelijkst onthaald bij een familie die onder een afdak in de tuin een complete uitstalling heeft gemaakt met allerlei hapjes en drankjes. Van alles moet geproefd worden. Dat is alleen een beetje lastig na de uitgebreide lunch van een uurtje daarvoor. Ook de wodka wordt met gulle hand geschonken, er valt met geen mogelijkheid te ontkomen aan een volgegoten glas. Dat vervolgens, onder het uitroepen van een Kozakkenkreet, in één keer achterover geslagen moet worden. Ik heb geen zin in wodka, maar wil ook geen spelbreker zijn en gooi de inhoud van mijn glas ook achterover. Niet in mijn keel, maar over mijn schouder, de tuin in. Achter de Rododendrons, zoals Wim Sonneveld dat ooit zo beeldend wist te zeggen.

 

Met een vrolijk gezelschap lopen we weer terug naar de boot die ons naar het cruiseschip zal brengen. De dorpelingen hebben een marktje gemaakt waar men zelfgemaakte schilderijen, kleden, maar ook bontmutsen en aanverwante artikelen verkoopt. Wanneer we op de boot zitten, zien we de spullen weer ingepakt worden in afwachting van een volgend geldschip met toeristen die de lokale economie draaiend moet houden.

 

Weer  aan boord van ons cruiseschip, varen we in de middag verder naar Zaporizhia, waarbij we in de avond om 22.00 uur de Karlkofka sluis passeren. Helaas is er in het donker niet zoveel van te zien. Volgens de ervaren cruisegangers, waarvan er opvallend veel een varend bestaan achter de rug heeft, moet dit in ieder geval een spectaculaire belevenis zijn. Maar, zo bezweert men mij, morgen zullen we een nog veel grotere passeren. Dat gebeurt overdag, dus ik ben benieuwd!

Klik hier voor meer foto´s van deze dag