Dag 10 Sevastopol

 

Dinsdag 7 september

 

Rond half 9 in de ochtend komen we aan in Sevastopol. De plaats is gelegen in de Krim en was in de periode van de koude oorlog verboden gebied voor buitenlanders. Nu legt ons cruiseschip broederlijk naast de schepen van de Ukrainse marine aan. Het maken van foto’s is geen enkel probleem. Wanneer we naar buiten kijken zien we dat het regent. En flink ook. De boordradio meld dat het de hele dag zal blijven regenen. Voorzien van een regenjas verlaten we het schip, waar een marineorkestje ons verwelkomt met een aantal bekende Russische deuntjes. Gelukkig hebben ze in de Ukraine dezelfde weersvoorspellers als bij ons, na een uurtje stopt de regen en breekt de zon door, die vervolgens ook de hele dag blijft schijnen. Het wordt ruim 28 graden.

 

We bezoeken ook hier uiteraard een kerk, daar zijn er in dit land genoeg van. Ook doen we het Panorama Heroic Sevastopol Defense museum aan. Het museum bevat een 360 graden geschilderd doek van huishoge afmeting en geeft een beeld van de stellingen die gedurende de periode van de Krimoorlog, die rond 1854 plaats vond. Het is een soort panorama Mesdag, maar dan een stuk bloediger.

 

We maken een wandeling door de stad, die naast fraaie gebouwen, ook brede wegen heeft. Het is des temeer opvallend, dat desondanks op sommige plaatsen het verkeer behoorlijk vast staat. We zien verder de nodige monumenten en hebben op sommige plaatsen een mooi uitzicht op de baai en de overkant van de oever. We begeven ons over de lokale markt, waar de vleeswaren op het type weegschalen worden afgewogen die wij inmiddels hebben vervangen door van die digitale dingen, waar ieder grammetje extra ook meteen tot extra afrekenen leidt.

 

In een park zien we de schakers naast hun borden klaar zitten, wachtend op een tegenstander. Lang hoeven ze niet te wachten, schaken is hier nog steeds een favoriete tijdsbesteding. We zien een fanatiek partijtje schaak tegen de klok, waarbij de spelers zichzelf nauwelijks tijd gunnen om de stukken te verplaatsen. Met ferme slagen op de schaakklok wordt de tijd stilgezet en is de opponent weer aan zet. Hier worden de grootmeesters geboren, dat moge duidelijk zijn.

 

In de avond moeten we bijtijds weer aan boord zijn, het schip zet koers richting Kherson, 426 kilometer varen.

Klik hier voor meer foto´s van deze dag