Dag 6 - 7 Odessa

 

Vrijdag 3 en zaterdag 4 september

 

Op vrijdagmiddag komen we in Odessa aan, waar we tot zaterdagmiddag zullen blijven. We maken een rondtour per bus, dat is handig omdat we voornemens zijn om zaterdag de stad lopend te bekijken. Vrijdag en zaterdag zijn de favoriete dagen om te trouwen, dat is goed te merken ook. Op veel plaatsen komen we bruidsparen met aanhang tegen die uitbundig gekleed hun huwelijksdag beleven. Het beste is om de foto’s die ik er van gemaakt heb te bekijken, dat zegt meer dan wat ik er over kan schrijven.

 

Odessa wordt ook wel klein St. Petersburg genoemd omdat de architectuur vergelijkbaar is met die plaats. De plaats wordt in elk geval gekenmerkt door rijkelijk met ornamenten versierde gebouwen, in vele verschillende bouwstijlen. De opzet van de stad is ruim, brede wegen doen de gebouwen recht en ook het stadsgroen, met veel opvallend dikke Platanen,  draagt bij aan de uitstraling van de stad. Ook de avond leent zich voor een bezoek, stemmige kleurrijke verlichting geeft het geheel een feestelijke aanblik.

 

Op zaterdagochtend kan men gebruik maken van een optionele excursie, wij doen dat niet omdat we lopend de stad gaan bezichtigen en komen op onze route veel gemakkelijker dezelfde bezienswaardigheden tegen waar de bus alleen maar voor moet omrijden. Het individuele bezoek heeft daarnaast het voordeel dat je wat rustiger foto’s kunt maken dan wanneer er in één keer een hele groep toeristen plaatjes staat te schieten. En zowaar, bij één van de bezienswaardigheden komen we inderdaad onze scheepsgenoten met hun bus tegen.

 

Wij gaan verder dan de groep per bus en bezoeken ook de lokale markt, waar tegen spotprijzen de groenten, fruit, vlees, vis, kleding en allerlei andere waar is aan te schaffen. De overvloed en diversiteit van de verkrijgbare artikelen staat in schril contrast met de communistische tijd, waarbij men urenlang in de rij moest staan, om eenmaal aan de beurt, te constateren dat het begeerde artikel net was uitverkocht.

Wat nog wel herinnerd aan de voorbije periode, zijn de vele Lada’s die we hier zien rondrijden. Gebroederlijk naast uit Duitsland geïmporteerde tweedehands Golfjes, die hier een nieuw leven leiden. Ook splinternieuwe en peperdure BMW’s en Mercedessen met diepzwart geblindeerde ramen zijn goed vertegenwoordigd. Er gaan geruchten dat de georganiseerde misdaad in Odessa een thuisbasis heeft, iets waar we overigens, naast de aanwezigheid van deze voertuigen, verder absoluut niets van merken.

 

Volgens mijn GPS hebben we 16 kilometer rondgelopen, dus aan het eind van de middag gaan we weer terug naar het schip, dat om 18.00 uur naar Jalta zal varen.

Klik hier voor meer foto´s van deze dag