Dag 5 Constanta

 

Donderdag 2 september

 

Gisterenavond om 20.00 uur vertrok de boot naar Constanta in Roemenie, waar we deze ochtend aankomen. Voordat het schip vertrok werd medegedeeld dat er bij de receptie tabletten tegen reisziekte opgehaald konden worden, omdat men die nacht nogal wat deining verwachtte. Van deze mogelijkheid hebben we geen gebruik gemaakt en dat bleek ook absoluut niet nodig te zijn. Van enige beweging is op het schip nauwelijks iets te merken, evenmin is iets te horen van het geluid van de machines. Daar was ik enigszins voor bevreesd, omdat onze hut aan de achterzijde van het schip is gelegen. Tijdens onze reis rond Spitsbergen een aantal jaar geleden, leek het wel of de machines in onze hut stonden, zo’n herrie maakten die dingen. Op dit schip is er niets van te horen, een wereld van verschil. Maar de ms Shevchenko is dan ook een stuk groter.

 

Aan Roemenie maken we een bliksembezoek van enkele uren waar we naast Constanta, ook een bezoek brengen aan Histria, waar veel Griekse opgravingen zijn gedaan. Het Roemeense Pompei wordt het ook wel genoemd. Het vergelijk gaat volgens mij wel enigszins mank, al was het maar omdat hier geen vulkaan te bekennen is. Er is een klein museum bij aanwezig, waarbij het grootste deel van de collectie gewoon open en bloot in het museum staat. Als je even een misstapje maakt kunnen de conservatoren de opgegraven vondsten voor een tweede keer aan elkaar plakken. Dat men in Roemenie op een wat andere manier omgaat met het erfgoed was ons bij een vele jaren eerder bezoek ook al eens opgevallen. In een klooster zagen we destijds de houtwurmen zich een weg door de iconen uit de 12e eeuw eten. Schouderophalend zag men het gebeuren. Dat was nog in de communistische tijd zullen we maar denken.

 

In Constanta is goed te zien dat de veranderingen ook verbeteringen tot gevolg hebben, Hoewel het land nog in ontwikkeling is, wordt er volop gebouwd. Onze lokale gids, een Roemeen van in de 60, verteld er gepassioneerd over. De Engelsen met wie wij later tijdens de lunch aan tafel zitten, vonden dat de beste man “old fashioned” Engels sprak. Voor mij was hij in elk geval beter te verstaan dan het rappe Engels dat mijn disgenoten soms bezigen.

 

In de avond vertrekken we in de richting van Oekraïne, waar we morgen aan het eind van de ochtend Odessa zullen bereiken.

Klik hier voor meer foto´s van deze dag