Dag 1 t/m 3 Istanbul - Nessebar

 

Zondag 29 augustus t/m dinsdag 31 augustus

 

De start in Istanbul is een weerzien met die stad waar we 32 jaar geleden voor het eerst op vakantie waren. Dat was tot nu toe tevens voor het laatst, voor onze nog jonge reisleidster reden om aan ons te vragen in hoeverre Istanbul is verandert.

 

Van het Istanbul van 32 jaar geleden zijn nog wel een aantal dingen blijven hangen. Het straatbeeld van destijds werd gesierd door oude Amerikaanse auto’s, van die dingen die je nu nog in Cuba ziet rijden. Deze reden luid toeterend, dwars tegen het verkeer in en elk verkeerslicht negerend, in een walm van roet door de stad. Dat beeld is achterhaald.

De oude auto’s zijn vervangen door nieuwe auto’s van Duitse en Japanse makelij. Voor stoplichten wordt beter gestopt dan dat we in Nederland zijn gewend en er rijdt een moderne tram. Fietsers, nee die zie je niet. Verder waren de sigarettenverkopende jongetjes uit het straatbeeld verdwenen. Ook het aantal schoenpoetsers en mannen die met enorme vrachten op hun rug het transport verzorgden, zijn nog maar mondjesmaat te vinden. Istanbul is duidelijk een moderne mediterrane stad geworden.

 

Tijdens ons verblijf hebben we voornamelijk het oude gedeelte van de stad gezien, daar zijn de culturele erfschatten, zoals het Topkapi museum, de Aiya Sofia moskee te vinden, waarvan de foto’s op deze site staan.

We kozen er voor om de optionele excursies te laten voor wat ze zijn en zijn zelf te voet de bezienswaardigheden gaan bezoeken die we zelf wilden. Op het moment van ons bezoek was het Ramadan. Dat zorgde vooral ’s-avonds voor een gezellige drukte op de straten, waarbij er op  de terrasjes geen enkele plaats meer vrij was, omdat na het invallen van de duisternis, het voor de praktiserende moslims weer was toegestaan om te eten.

 

Dat we iedere morgen om 04.51 uur luidkeels worden gewekt door de elektronische Iman vanaf de minaret naast ons hotel hoort er tijdens deze periode nu eenmaal bij. En ach, daarna konden we weer rustig verder slapen in onze airco gekoelde kamer.

 

In de middag van de derde dag worden we na de lunch met de bus richting Bulgarije gereden, waarvan we rond 20.00 uur de grens passeren. Vandaar is het nog anderhalf uur rijden naar Nessebar, waar het schip klaar ligt. In het donker rijden we via een nogal hobbelige hoofdweg langs bossen en een gebied met gebergte, waarvan we wegens de duisternis helaas niet zoveel kunnen zien. Het is hier duidelijk een stuk armer dan in Turkije, we zien schamele huisjes, waarin een enkel lampje aan het plafond voor de verlichting moet zorgen.

Na aankomst rond 21.30 is het snel inchecken in de ms Chevchenko en daarna direct naar het diner.

Klik hier voor meer foto´s van deze dag