Dag 12

 

Donderdag 9 september Zaporizhia

 

In de ochtend komen we in Zaporizhia aan, waar een waterkrachtcentrale de stad van energie voorziet. Het stuwmeer dat voor de waterdruk zorgt, brengt met zich mee dat het schip een sluis moet passeren. Deze sluis, in feite een enorme bak met water, die beurtelings wordt afgesloten door sluisdeuren, tilt het schip 36 meter hoger.

Het schouwspel maakt indruk op de opvarenden, iedereen staat wel met een foto- of filmcamera klaar.

 

Met de bus maken we een rondrit door de industriestad, die vooral metaal en autofabrieken kent. Deze fabrieken verbruiken kolossale hoeveelheden energie, vandaar de aanwezigheid van de waterkrachtcentrale. De centrale bestaat uit een oud en een nieuw deel, bij het oude deel wordt de energie opgewekt door twee turbines die in 1946 door Amerika zijn geleverd. Ondanks het feit dat Zaporizhia een industriestad is, heeft deze een fraaie uitstraling. Naast de markante gebouwen, komt dat vooral door de brede wegen die de stad kenmerkt. De grote gebouwen komen hier prima tot hun recht. Vele malen beter in elk geval dan een Nederlandse stad als bijvoorbeeld Den Haag, waar men een groot aantal wanstaltige torens op een klein stukje grond probeert te persen en dan nog het lef heeft om dit mooi te noemen ook.

 

Voor toeristen is er eigenlijk niet al te veel te beleven, we bezoeken een museum en een plein waar eigengemaakte kunst aan de toerist gebracht wordt.

Koffie kopen we voor 20 cent uit een automaat die naast een sigarettenkiosk staat opgesteld. Rokers kunnen hier sowieso hun hart ophalen, een slof sigaretten kost gemiddeld 8 euro. Ook de Europese merken, waarbij het de vraag is dan wel of het originele sigaretten, zijn of dat het gedroogd gras van de steppe is.

 

In de middag bezoeken we een Kozakkenshow. Naast diverse kunsten op- en met paarden, voeren de heren zelf ook een hele show op. De hilariteit is groot wanneer een aantal toeristen uit het publiek wordt gehaald om te figureren in hun show. Vooral de aanwezige Russische en Oekra´ense toeristen, die de wodka rijkelijk laten vloeien, vermaken zich kostelijk. Na afloop moet er gehaast worden om de bus te halen, het schip zal vroeg in de avond vertrekken, om de 561 kilometers, oftewel 303 nautische mijlen naar Kiev af te leggen. Dat betekent dat we ruim 36 uur aan boord zullen blijven en dat we ons die uren op gepaste wijze gaan vermaken

Klik hier voor meer foto┤s van deze dag